Presuda u korist autora

SMEDEREVO, 14. decembar 2016 – Apelacioni sud potvrdio je odluku Višeg suda u Beogradu  da portal Mondo isplati 77.000 dinara Darku Veselinoviću iz Smedereva zbog neovlašćenog korišćenja fotografije iz 2007. godine.

Darko Veselinović iz Smedereva je tužio pomenuti portal zbog fotografije na kojoj je prikazana scena iz predstave Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, koja je napravljena 28. aprila 2007. godine.

Viši sud u Beogradu je presudio u korist Veselinovića, a Apelacioni sud je presudu potvrdio (u većem delu) i obavezao je portal objavi presudu što je sinoć i učinio.

Viši sud je 16. novembra ove godine presudio da je Mondo u obavezi da Darku Veselinoviću isplati 77.270 dinara na ime neovlašćenog javnog saopštavanja autorskog dela tužioca, u roku od 15 dana od dana prijema otpravke presude.

Takođe, Viši sud je odlučio, a Apelacioni sud potvrdio, da je portal u obavezi i da Veselinoviću isplati dodatnih 53.278 dinara na ime troškova parničnog postupka, takođe u roku od 15 dana od prijema otpravke presude.

Pozivajući se na Pravilnik ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), iako nije član tog udruženja, Veselinović je tražio da za fotografiju dobije 99.825 dinara, ali je sud odbio taj zahtev.

“Prema činjeničnom stanju utvrđenom u prvostepenom postupku, tužilac je autor fotografije Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, koja fotografija je nastala 28.04.2007. godine i koja je potpisana, odnosno na njoj su ime i prezime autora u desnom donjem uglu i godina nastanka fotografije. Navedena fotografija je bila postavljena na fotografskom portalu Kurje oko, čiji je vlasnik preminuo, zbog čega je portal ugašen 2011. godine. Tuženi je 17.03 2010. godine navedenu fotografiju na svojoj internet prezentaciji www.mondo.rs ispod naslova Jubilarna Hamleta u selu Mrduša Donja, neovlašćeno umnožio, javno saopštio i učinio dostupnom javnosti, odnosno pojedincu sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme, bez znanja i odobrenja tužioca, kao autora prezentujući je u nepotpunoj formi, bez naznačenja imena, pseudonima ili znaka tužioca kao autora, pri čemu je predmetna fotografija skraćena sa donje i gornje strane i uklonjeno je ime i prezime autora. Tuženi je četiri godine koristio navedenu fotografiju na svom sajtu i to od 17.03.2010. godine do 27.10.2014. godine”, navodi se u obrazloženju presude Višeg suda, koju je potvrdio Apelacioni sud.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!